Värdera bilen

Numera finns det väldigt många värderingstjänster som man kan använda för att värdera bilen, i samband med att man ska sälja den eller annars. Det råder dock i viss mån delade meningar om hur rättvisande dessa tjänster är, och för att du bättre ska kunna förstå hur de fungerar tänkte vi berätta lite om vad de tar hänsyn till när de ska värdera bilen åt dig. Detta gör förhoppningsvis att du själv kan avgöra hur korrekta deras priser är.

 

Detta tittar dessa tjänster på:

Registreringsnummer, vilket i sin tur ger dem tillgång till uppgifter om besiktning, ålder på bilen, färg på bilen, motorn, mätarställning och mycket annat.

 

Sedan jämför de dessa uppgifter med redan sålda bilar som har motsvarande värden.
Detta gör att dessa tjänster fungerar bäst för relativt vanligt förekommande bilar i landet, som det säljs många av, eftersom de då har ett stort underlag att titta på när de ska beräkna din bils värde.

 

Med andra ord fungerar de automatiska tjänster som finns där ute för att värdera bilen sämre för mer ovanliga bilar av olika slag, från ovanliga märken, med ovanliga värden och så vidare, eftersom det inte finns lika många liknande bilar att jämföra med.

Med hjälp av detta kan tjänsterna ge dig en uppgift om vad bilen skulle kunna säljas för om den ställdes i en bilhall, samt vad du skulle kunna få för bilen om du sålde den privat.

 

Vilka brister har då denna sorts värdering?

Den brist som finns är, förutom att de inte fungerar så bra för ovanliga bilar som sagt, att ingen ser bilen i verkligheten när värderingen görs. Skicket påverkar också i regel värdet, och detta kan en automatiserad tjänst omöjligt ta hänsyn till eftersom de går på rena torra, tekniska fakta, vilket förvisso kan ge en fingervisning om värdet, men samtidigt inte säger hela sanningen.