Djurförsäkring

Att man som djurägare vill försäkra sina husdjur är inte så konstigt, för visst har väl även djur rätt till hjälp i samband med olyckor och sjukdomar precis på samma vis som vi människor har det? Vissa behandlingar som är nödvändiga om djuret råkar ut för en olycka eller blir sjuk kan dock vara väldigt dyra och det kan vara skönt som djurägare att veta att man kan få hjälp med dessa kostnader om något händer, framför allt om man inte har ett så stort sparkapital undanstoppat för just detta ändamål.

 

Djurförsäkringar erbjuds av många försäkringsbolag numera så man har betydligt bättre möjligheter att hitta en bra djurförsäkring idag än vad som var fallet förr. Detta betyder även att kostnaderna är lägre idag än förr, så det behöver inte bli så dyrt att teckna en djurförsäkring som vissa kanske tror.

 

Vår rekommendation är dock att man försöker jämföra så många olika djurförsäkringar som möjligt med varandra, för att man ska veta vilken av dem som dels är billigast, men även bäst i förhållande till de egna förutsättningarna.

Det är även smart att teckna en djurförsäkring som är avsedd för just det husdjur man har. En hundägare bör därför givetvis titta på hundförsäkringar och inget annat, och kattägare bör rikta in sig på kattförsäkringar, samt den som har en kanin eller ett marsvin bör endast titta på så kallade smådjursförsäkringar, och så vidare.

Är det en brukshund kan även en annan hundförsäkring vara mest lämplig än för den som har en jakthund eller en utställningshund, så ju mer specifik djurförsäkringen du tecknar är, desto bättre är det i regel.

 

Hur tecknar man då en djurförsäkring?

Detta kan man hos i princip alla försäkringsbolag göra direkt på Internet, på bolagets hemsida. Du måste ha vissa uppgifter om husdjuret det gäller för att kunna göra detta, så du kan i regel inte teckna en djurförsäkring innan du faktiskt har ett husdjur.

Du brukar kunna ha vissa valmöjligheter när det gäller hur ofta du betalar premien på försäkringen (ju mindre ofta, desto billigare brukar det bli, billigast blir det att betala hela premien för ett år ett år i förskott) samt vilken självrisk du vill ha (självrisker finns även på djurförsäkringar, precis som på andra försäkringar).