Bilregister

I Sverige har vi turen att ha öppna register som även allmänheten har tillgång till. Uppgifter om bilar är inget undantag till denna regel, för ända sedan år 1905 har det funnits ett allmänt bilregister i vårt land, där information om alla svenska fordon förs in. Att ta del av de uppgifter som finns i detta register kan vara av intresse för en privatperson av flera olika skäl, t.ex. bara för att man är nyfiken på en viss snygg bil man sett eller för att man vill köpa en begagnad bil och därför vill ta reda på så mycket man kan om den. Oavsett vad anledningen till att man är intresserad av ett fordon är, så behöver man inte tala om detta för någon, utan det går att söka efter uppgifter om bilar i vårt allmänna bilregister utan att behöva förklara sig.

På grund av PUL och de begränsningar som finns på grund av det är det mest populära sättet att söka i vårt allmänna bilregister att göra detta via SMS, för då får Transportstyrelsen, som sedan 1990-talet ansvarar för registret, lämna ut uppgifter utan problem.

Att få uppgifter direkt av Transportstyrelsen kostar 3 kronor per sökning, per bil, men man får då ganska minimalt med uppgifter. Det enda man ser via Transportstyrelsens egna uppgifter är vem som står som registrerad ägare på en bil och på vilken ort denna person bor.

Vill man ha mer uppgifter om en viss bil än så måste man därför använda sig för en annan tjänst som kollar bilregistret. Det finns flera sådana tjänster och de använder sig alla av Transportstyrelsens register, men ger dig mer omfattande information om t.ex. skatter, besiktningar, tidigare ägarhistorik med mera. Dessa kostar även lite mer att använda än Transportstyrelsens tjänst, och rekommenderas därför endast i de fall då man verkligen behöver uttömmande och detaljerad information om en viss bil av någon anledning, i regel för att man överväger att köpa den.

Att få informationen man efterfrågar skickad till sig via SMS brukar bara ta några sekunder, så detta går snabbt och kan därför göras även när man bara har kort om tid på sig att kolla upp en viss bil. För det mesta tar det bara några sekunder att få svar.