Låna pengar

En sak som till och med de som kanske har rätt bra koll på privatekonomiska frågor egentligen ofta inte håller med varandra om är hur stor del av sin inkomst en vanlig person egentligen har råd att lägga på lån. Lån är ju trots allt något som de flesta har, vare sig det gäller ett bolån, billån eller någon annan slags lån, så fast det rent privatekonomiskt vore bättre att inte ha något lån alls, är detta oftast inte så realistiskt, utan många måste ha lån, vare sig de vill det eller inte. Läs mer på Lanapengardirekt.se.

 

De flesta inser dock att det inte är vettigt att ha hur mycket lån som helst, utan att den optimala summan gällande detta förmodligen är en procentsats av den inkomst man har. Så hur ligger det till egentligen: hur stor del av sin inkomst har man råd att lägga på ett lån, för att man ändå ska vara ansvarstagande och vettig rent privatekonomiskt?

Detta ska vi snart reda ut, men innan vi gör det vill vi påpeka att bolån faller i en grupp för sig gällande detta, då ett bolån inte bara är en kostnad för ett lån utan ofta även en kostnad för boendet. Därmed betalar man i regel inte både bolån och hyra, utan bara kostnaden för bolånet. Ett bolån kan med anledning av detta inte jämföras med ett blancolån som bara är en extra tillkommande kostnad. En tumregel för boendekostnaderna, vare sig det rör sig om bolån eller hyreskostnader, är dock att dessa på bör ligga på ca. 30 % av den inkomst man har. Den genomsnittliga siffran i Sverige är dock ca. 26 %.

 

Utöver dessa 30 %, som alltså bör läggas på boende i en optimal ekonomi, kan man i en sund ekonomi ha lånekostnader på mellan 5 – 10 % av inkomsten varje månad. Totalt kan det för den som räknar högt och även har ett bolån röra sig om 40 % av inkomsten totalt, men den som inte äger sitt boende bör lägga max. 10 % av sin inkomst på lånekostnader som räntor och avgifter för nya smslån.

 

Har man lånekostnader som överstiger dessa procentbelopp bör man därför dra öronen till sig litegrann och försöka ändra på detta, för sin egen skull.